Thursday, October 1, 2009

Multiple Choice Questions On Operating System Part-2

1) Consider the two statements.
(A) A network operating system, the users access remote resources in the same manner as local resource.
(B) In a distributed operating system, the user can access remote resources either by logging into the appropriate remote machine or transferring data from the remote machine to their own machine. Which of the statement is true?
1 A true, B false
2 B true, A false
3 Both A and B false
4 Both A and B true
Ans ) 3

2) Using Priority Scheduling algorithm, find the average waiting time for the following set of processes given with their priorities in the order: Process : Burst Time : Priority respectively .
P1 : 10 : 3 ,
P2 : 1 : 1 ,
P3 : 2 : 4 ,
P4 : 1 : 5 ,
P5 : 5 : 2.
1 8 milliseconds
2 8.2 milliseconds
3 7.75 milliseconds
4 3 milliseconds
Ans ) 2

3) Which of the following will determine your choice of systems software for your computer ?
1 Is the applications software you want to use compatible with it ?
2 Is it expensive ?
3 Is it compatible with your hardware ?
4 Both 1 and 3
Right Ans ) 4
Associate Ans) 4

4) What is a shell ?
1 It is a hardware component
2 It is a command interpreter
3 It is a part in compiler
4 It is a tool in CPU scheduling
Ans ) 2

5) The operating system manages ________.
1 Memory
2 Processor
3 Disk and I/O devices
4 All of the above
Ans ) 4

6) The Hardware mechanism that enables a device to notify the CPU is called __________.
1 Polling
2 Interrupt
3 System Call
4 None of the above
Ans ) 2

7) ___________ begins at the root and follows a path down to the specified file
1 Relative path name
2 Absolute path name
3 Standalone name
4 All of the above
Ans ) 2

8) Process State is a part of
1 Process Control block
2 Inode
3 File Allocation Table
4 None of the above
Ans ) 1

9) Virtual Memory is commonly implemented by __________.
1 Segmentation
2 Swapping
3 Demand Paging
4 None of the above
Ans ) 3

10) Virtual memory is __________.
1 An extremely large main memory
2 An extremely large secondary memory
3 An illusion of extremely large main memory
4 A type of memory used in super computers.
Ans ) 3

11) The kernel keeps track of the state of each task by using a data structure called __
1 Process control block
2 User control block
3 Memory control block
4 None of the above
Ans ) 1

12) A binary semaphore
1 has the values one or zero
2 is essential to binary computers
3 is used only for synchronisation
4 is used only for mutual exclusion
Ans ) 1

13) _________ page replacement alogorithm suffers from Belady's anamoly.
1 LRU
2 MRU
3 FIFO
4 LIFO
Ans ) 3

14) A program at the time of executing is called ________.
1 Dynamic program
2 Static program
3 Binded Program p
4 A Process
Ans ) 4

15) _________ is a high speed cache used to hold recently referenced page table entries a part of paged virtual memory
1 Translation Lookaside buffer
2 Inverse page table
3 Segmented page table
4 All the above
Ans ) 1

16) If you don¿t know which version of MS-DOS you are working with, which command will you use after booting your operating system ?
1 Format command
2 FAT command
3 VER command
4 DISK command
Ans ) 3

17) _______ OS pays more attention on the meeting of the time limits.
1 Distributed
2 Network
3 Real time
4 Online
Ans ) 3

18) A process said to be in ___________ state if it was waiting for an event that will never occur.
1 Safe
2 Unsafe
3 Starvation
4 Dead lock
Ans ) 4

19) The removal of process from active contention of CPU and reintroduce them into memory later is known as ____________.
1 Interrupt
2 Swapping
3 Signal
4 Thread
Ans ) 2

20) The problem of thrashing is effected scientifically by ________.
1 Program structure
2 Program size
3 Primary storage size
4 None of the above
Ans ) 1

21) Paging _________.
1 solves the memory fragmentation problem
2 allows modular programming
3 allows structured programming
4 avoids deadlock
Ans ) 1

22) Real time systems are ________.
1 Primarily used on mainframe computers
2 Used for monitoring events as they occur
3 Used for program development
4 Used for real time interactive users
Ans ) 2

23) A thread is a __________ process .
1 Heavy Weight
2 Mutliprocess
3 Inter Thread
4 Light wieght
Ans ) 4

24) _________ allocates the largest hole (free fragmant) available in the memory.
1 Best Fit
2 Worst Fit
3 First Fit
4 None of the above
Ans ) 2

25) Number of CPU registers in a system depends on ____________.
1 Operating system
2 Computer Architecture
3 Computer Organization
4 None of the above
Ans ) 2

26) A major problem with priority scheduling is _________.
1 Definite blocking
2 Starvation
3 Low priority
4 None of the above
Ans ) 2

27) A ___________ contains information about the file, including ownership, permissions, and location of the file contents.
1 File Control Block (FCB)
2 File
3 Device drivers
4 File system
Ans ) 1

28) Which directory implementation is used in most Operating System?
1 Single level directory structure
2 Two level directory structure
3 Tree directory structure
4 Acyclic directory structure
Ans ) 3

29) The term " Operating System " means ________.
1 A set of programs which controls computer working
2 The way a computer operator works
3 Conversion of high-level language in to machine level language
4 The way a floppy disk drive operates
Ans ) 1

30) The operating system of a computer serves as a software interface between the user and the ________.
1 Hardware
2 Peripheral
3 Memory
4 Screen
Ans ) 1

5 comments:

  1. its really nice.....:)
    by:Umesh

    ReplyDelete
  2. send some more questions with explanation

    ReplyDelete
  3. truly Helpful in Job Entrance Exams.... Thank u.. Update Many more qtions wit explanation...

    ReplyDelete