Thursday, October 1, 2009

Multiple Choice Questions On Operating System Part-1

1) Routine is not loaded until it is called. All routines are kept on disk in a relocatable load format. The main program is loaded into memory & is executed. This type of loading is called _________
1 Static loading
2 Dynamic loading
3 Dynamic linking
4 Overlays
Ans ) 3

2) Which of the following is crucial time while accessing data on the disk?
1 Seek time
2 Rotational time
3 Transmission time
4 Waiting time
Ans ) 1

3) The host repeatedly checks if the controller is busy until it is not. It is in a loop that status register's busy bit becomes clear. This is called _____________ and a mechanism for the hardware controller to notify the CPU that it is ready is called ___________.
1 Interrupt and Polling
2 Polling and Spooling
3 Polling and Interrupt
4 Deadlock and Starvation
Ans ) 3

4) Unix Operating System is an __________.
1 Time Sharing Operating System
2 Multi-User Operating System
3 Multi-tasking Operating System
4 All the Above
Ans ) 4

5) Which of the following memory allocation scheme suffers from External fragmentation?
1 Segmentation
2 Pure demand paging
3 Swapping
4 Paging
Ans ) 1

6) Information about a process is maintained in a _________.
1 Stack
2 Translation Lookaside Buffer
3 Process Control Block
4 Program Control Block
Ans ) 3

7) Distributed OS works on the ________ principle.
1 File Foundation
2 Single system image
3 Multi system image
4 Networking image
Ans ) 2

8) The problem of fragmentation arises in ________.
1 Static storage allocation
2 Stack allocation storage
3 Stack allocation with dynamic binding
4 Heap allocation
Ans ) 4

9) Which file system does DOS typically use ?
1 FAT16
2 FAT32
3 NTFS
4 WNFS
Ans ) 1

10) The program is known as _________ which interacts with the inner part of called kernel.
1 Compiler
2 Device Driver
3 Protocol
4 Shell
Ans ) 4

11) The time taken by the disk arm to locate the specific address of a sector for getting information is called __________.
1 Rotational Latency
2 Seek Time
3 Search Time
4 Response Time
Ans ) 2

12) Which file system does Windows 95 typically use ?
1 FAT16
2 FAT32
3 NTFS
4 LMFS
Ans ) 2

13) Identify the odd thing in the services of operating system.
1 Accounting
2 Protection
3 Error detection and correction
4 Dead lock handling
Ans ) 3

14) Cryptography technique is used in ________.
1 Polling
2 Job Scheduling
3 Protection
4 File Management
Ans ) 3

15) Which of the following is not advantage of multiprogramming?
1 Increased throughput
2 Shorter response time
3 Decreased operating system overhead
4 Ability to assign priorities to jobs
Ans ) 3

16) In ______ OS, the response time is very critical.
1 Multitasking
2 Batch
3 Online
4 Real-time
Ans ) 4

17) An optimal scheduling algorithm in terms of minimizing the average waiting time of a given set of processes is ________.
1 FCFS scheduling algorithm
2 Round robin scheduling algorithm
3 Shorest job - first scheduling algorithm
4 None of the above
Ans ) 3

18) Real time systems are ________.
1 Primarily used on mainframe computers
2 Used for monitoring events as they occur
3 Used for program development
4 Used for real time interactive users
Ans ) 2

19) Which technique was introduced because a single job could not keep both the CPU and the I/O devices busy?
1 Time-sharing
2 SPOOLing
3 Preemptive scheduling
4 Multiprogramming
Ans ) 4

20) Inter process communication can be done through __________.
1 Mails
2 Messages
3 System calls
4 Traps
Ans ) 2

21) In Priority Scheduling a priority number (integer) is associated with each process. The CPU is allocated to the process with the highest priority (smallest integer = highest priority). The problem of, Starvation ? low priority processes may never execute, is resolved by __________.
1 Terminating the process.
2 Aging
3 Mutual Exclusion
4 Semaphore
Ans ) 2

22) CPU performance is measured through ________.
1 Throughput
2 MHz
3 Flaps
4 None of the above
Ans ) 1

23) PCB =
1 Program Control Block
2 Process Control Block
3 Process Communication Block
4 None of the above
Ans ) 2

24) Software is a program that directs the overall operation of the computer, facilitates its use and interacts with the user. What are the different types of this software ?
1 Operating system
2 Language Compiler
3 Utilities
4 All of the above
Ans ) 4

25) A __________ is a software that manages the time of a microprocessor to ensure that all time critical events are processed as efficiently as possible. This software allows the system activities to be divided into multiple independent elements called tasks.
1 Kernel
2 Shell
3 Processor
4 Device Driver
Ans ) 1

26) The primary job of the operating system of a computer is to ________.
1 Command Resources
2 Manage Resources
3 Provide Utilities
4 Be user friendly
Ans ) 2

27) With the round robin CPU scheduling in a time-shared system ________.
1 Using very large time slice degenerates in to first come first served algorithm
2 Using extremely small time slices improve performance
3 Using extremely small time slices degenerate in to last in first out algorithm
4 Using medium sized time slices leads to shortest request time first algorithm
Ans ) 1

28) Which of the following is a criterion to evaluate a scheduling algorithm?
1 CPU Utilization: Keep CPU utilization as high as possible.
2 Throughput: number of processes completed per unit time.
3 Waiting Time: Amount of time spent ready to run but not running.
4 All of the above
Ans ) 4

29) Which of the following is contained in Process Control Block (PCB)?
1 Process Number
2 List of Open files
3 Memory Limits
4 All of the Above
Ans ) 4

30) Super computers typically employ _______.
1 Real time Operating system
2 Multiprocessors OS
3 desktop OS
4 None of the above
Ans ) 2

32 comments:

  1. thank you soo much..!!
    these questions proved to be very helpful in my final exam today :)

    ReplyDelete
  2. good question thanx for posting ..

    ReplyDelete
  3. good work. but lot of repetition of questions. there are around 50 useful questions.

    ReplyDelete
  4. Tushar---Thats is one useful blog.

    ReplyDelete
  5. many many thanks for posting these useful questions. God Bless you for this effort

    ReplyDelete
  6. thanx a lot!!!!!
    Really appreciate ur work....
    God bless you!!

    Wil never forget this site!!

    Anju Renjith

    ReplyDelete
  7. First question's answer should be Dynamic Loading not Dynamic Linking...
    Read "Opearting System Concepts by Abraham, Galvin, Greg" Search in Index for Dynamic Loading

    ReplyDelete
  8. thnx a lot........ gr8 share.... it had help me my yesterday's examination a lot..... hats off.....

    ReplyDelete
  9. Nice and informative Tutorial.

    www.learningossimpleway.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Also Read....
    http://allinterviewquestionsandanswerspdf.blogspot.in/2016/06/top-39-8085-microprocessor-interview.html

    ReplyDelete
  11. Nice thanks for share this!
    Operating Systems MCQs & Computer and All Subject MCQs Available Now!

    ReplyDelete
  12. 6. CPU scheduling and multiprogramming provide each user ________in a time shared system

    ReplyDelete
  13. Operating System MCQ Questions and Answers
    Operating System MCQs
    http://gate-exam.in/CS/Syllabus/Computer-Science-Information-Technology/Operating-System

    ReplyDelete
  14. Windows is the best operating system with user friendly features but I think they should work more on internet security. You can find more discussion on this topic at this Question and Answer Website.

    ReplyDelete
  15. your post is very good & creativity you just have shared C Jobs

    ReplyDelete
  16. Amazing! Well, Operating system has played very important role since they launchd it. Why don't you post an article over Remix OS By the way your blog is awesome thanks!

    ReplyDelete
  17. Thank you so much.
    God bless you for posting this questions. This questions will help me in examin today.

    ReplyDelete